woensdag 26 mei 2010

Recensie Shrek the Third


Het vat van Shrek is akelig leeg
door Jasper van Oosten

Alle goede dingen komen in drieën, en gezien het zomerseizoen van 2007 zouden ze in Hollywood ook niets liever willen geloven. Want na Spider-Man 3, Pirates 3 en Ocean's 13, komt ook Shrek voor de derde keer naar de bioscoop om weer het stinkende groene moerasmonster uit te hangen. Maar een herhalingsoefening is nog geen geslaagd vervolg en Shrek the Third heeft na twee uitstekende voorgangers eigenlijk niets extra's meer te bieden. Jammer genoeg zelfs minder.


Nu Shrek getrouwd is met Fiona en hij ook geaccepteerd is door zijn schoonouders, gloort er een lang en gelukkig leven aan de horizon. Maar we wisten natuurlijk al lang dat Shrek nou niet bepaald het ideale type kroonprins is. Aangezien koning Harold weldra de laatste adem zal uitblazen, lijkt hij zich toch echt in het keurslijf te moeten wringen van een vorst. Tel daarbij een zwangere Fiona op en het wordt Shrek te heet onder zijn grote voeten.

Met het koningschap en het vaderschap als een zwaard van Damokles boven het hoofd, vaart hij met Donkey en Puss In Boots erop uit en halen ze troonopvolger Arthur van het internaat. Eind goed, al goed. Dat prins Charming ondertussen de macht over Far Far Away grijpt, is nooit echt een serieuze bedreiging of van enig belang. De moraal van het verhaal is als vanouds: het maakt niet uit wie je bent, maar wie je wil zijn.

Het ontbreekt Shrek 3 dus aan originaliteit maar, en dat is erger, ook aan de aanstekelijke humor die de vorige delen zo kenmerkte. Nieuwe personages - een soort van ecologische tovenaar Merlijn en de ronduit saaie puber Arthur - brengen bitter weinig met zich mee en de verveelde, verwende prinsessenvriendinnen van Fiona zijn gewoonweg niet grappig. Ook de vertrouwde sidekicks kunnen niet verhullen dat ze, ondanks wat geslaagde grappen, niet veel beters dan oude peperkoek kunnen serveren.

De animatie is nog steeds oogverblindend, maar de verwijzingen naar de moderne wereld en de popsongs op de soundtrack stralen niet meer de frisheid uit die de eerdere Shrekfilms tot een groot succes maakte. Niet dat het Hollywood ooit heeft tegengehouden, maar soms is alles wat in het vat zat er gewoon al uitgehaald.

bron: http://www.film1.nl/recensies

Geen opmerkingen:

Een reactie posten