woensdag 26 mei 2010

Recensie Bolt


Heel af en toe probeert Disney een eigen 3D-animatiefilm te maken zonder de hulp van animatiedivisie Pixar. Wat krijg je dan als resultaat? Films zoals Chicken Little en Meet The Robinsons, niet bepaald films waar je ‘U’ tegen zegt. In 2008 komt Disney weer met een Pixarloze film, genaamd Bolt. Met stemmen van John Travolta en Miley Cyrus proberen de breinen in het House of Mouse het opnieuw. En jawel: wonder boven wonder zijn de mannen van Disney eindelijk weer eens geslaagd!

Bolt is een hond – maar niet zomaar een hond! Hij is de ster van een wereldberoemde televisieserie. Hier speelt hij samen met zijn bazin Penny Inspector Gadgetachtige spionnen, die iedere aflevering hun best moeten doen de vervaarlijke Man Met Het Groene Oog te stoppen. Wat Bolt echter niet weet, is dat alles nep is. En als een op geld beluste studiobaas besluit Penny te laten ontvoeren als cliffhanger, beseft de hond niet dat dit alleen gespeeld is. Hij ontsnapt uit zijn trailer, en trekt de wijde wereld in om zijn bazinnetje te redden. Hierbij krijgt hij hulp van een cynische kat en een aan tv verslaafde hamster in een bal.

Een roadmovie met dieren, dat is wat Bolt is geworden. Maar dan wel een erg leuke roadmovie, geschikt voor het hele gezin. Disney weet met deze film eindelijk weer de juiste snaar te raken, iets wat ze voor het laatst lukte met Tarzan in 1999.

Dit is echter misschien niet helemaal op eigen houtje gelukt. Het eerste wat opvalt in de credits is namelijk dat John Lasseter als producer verbonden is aan de film. John Lasseter is één van de grote namen achter Pixar, en kan de Walt Disney van deze eeuw genoemd worden. Hij weet als geen ander hoe een echte familiefilm in elkaar steekt, en is zo aardig geweest zijn expertise en ideeën te delen met de creatievelingen van Disney.

En dat straalt van de film af. Bolt zit vol spanning, humor, avontuur en bizarre personages. De Italiaanse duiven over heel Amerika heen zijn hilarisch, en iedereen zal na het zien van deze film een hamster in een bal hebben. Voor volwassenen zitten er genoeg verwijzingen in naar andere films, en van de vele politiek incorrecte grappen zal ook zeker gesmuld worden.

De animatie is misschien niet van zo’n hoog niveau als die van Pixar, maar het ziet er in ieder geval beter uit dan de films van Dreamworks (Shrek, Madagascar) of Blue Sky (Ice Age, Robots). Om de bewegingen van de hamster te animeren, hebben de makers uren naar een echte hamster gekeken, en ook honden zijn geobserveerd. Daarbij is de omgeving ook erg realistisch vormgegeven: Amerika zag er nog nooit zo mooi geanimeerd uit.

Daarbij is de voice casting erg indrukwekkend. John Travolta weet als Bolt de juiste balans tussen stoer en schattig te vinden. Miley Cyrus spreekt de stem in van Penny, het onschuldige bazinnetje dat bezorgd is om haar hond. Ondanks dat ze geen echte indruk maakt, is ze uitermate geschikt voor haar rol. De show wordt echter gestolen door Mark Walton, in de rol van de hamster Rhino. Walton is een animator die meewerkte aan Bolt. In eerste instantie sprak hij alleen de stem in om te kijken hoe het eruit zou zien; de ‘echte’ Rhino moest nog gecast worden. Hij deed het echter zó goed dat de regisseurs besloten hem de rol te geven, een keuze waar ze geen spijt van hoeven te hebben.

Bolt is eindelijk weer een écht leuke animatiefilm uit de stal van Disney. Door de vele humor en spanning is er een film gemaakt die zich kan meten met de andere toppers van het afgelopen jaar, Wall-E en Kung Fu Panda. Een applaus voor de makers, want met deze film weten ze eindelijk weer de essentie van Disney te vangen.

bron: http://www.xi-online.nl/film/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten