woensdag 26 mei 2010

Recensie Madagascar 2

Regie: Eric Darnell en Tom McGrath
Genre: animatie, komedie, avontuur
Tijdsduur: 86 minuten
Jaar: 2005

Sentimento - Madagascar Escape 2 Africa is het vervolg op de grote bioscoophit uit 2005. En dat is direct herkenbaar.. We horen namelijk ook dit keer weer ‘we like to move it’ luidt door de boxen schallen, de pinguïns zijn weer zeer aanwezig en Maki-koning Julian (Sacha Baron Cohen) is weer net zo grappig. Uiteraard zijn Alex de leeuw (Ben Stiller), Marty de zebra (Chris Rock), Gloria het nijlpaard (Jada Pinkett Smith) en Melman de giraffe (David Schwimer) ook weer van de partij.

De geliefde dieren uit New York, willen vanuit Madagascar weer terug naar de dierentuin in Central Park. Dit keer in een oud neergestort vliegtuig dat de pinguïns zogenaamd hebben gerepareerd. Eenmaal in de lucht, gaat het helemaal mis en komen ze terecht in een wildreservaat in Afrika. Hier komen de dieren - die in de dierentuin zijn opgegroeid voor het eerst hun soortgenoten in het wild tegen. De vier ontdekken al gauw de verschillen tussen de jungle en de Afrikaanse vlaktes. Afrika lijkt fantastisch, maar is het leuker dan Central Park?

De dieren komen in dit deel voor veel menselijke problemen te staan en dat is zeer humoristisch vertaald naar de dierenwereld. Alex ontmoet zijn vader en moeder en moet aan de leeuwenstam bewijzen dat hij een echte leeuw is en kan vechten. Alex is echter de Fred Astaire onder de leeuwen en kan alleen dansen. Gloria is toe aan een relatie en vindt in Afrika haar partner in de figuur van het ijdele nijlpaard Moto Moto. De hypergondische Melman denkt weer dat hij dood gaat en is heimelijk verliefd op Gloria. Marty komt tot de ontdekking dat hij helemaal niet zo speciaal is want alle zebra’s in Afrika kunnen wat hij kan. Deze menselijke ingrediënten zorgen voor enorm veel grappige momenten. Vooral de manier waarop Moto Moto (Will.i.am) wordt aangekondigd is ontzettend leuk, ondersteund door sexy muziek en een sexy loopje wordt het immense dikke nijlpaard als sexbom neergezet.

Madagascar zit boordevol leuke karakters, de irritante, zelfbevlekkende, arrogante doch naïeve koning Julian zorgt voor veel lachsalvo’s. Baron Cohen doet de stem van dit typetje geweldig. Maar ook de pinguïns en Britse aapjes zijn leuk en absurd. Zo wordt een pinguin verliefd op een houten poppetje. Als de Britse mannelijke aapjes geen zwangerschapsverlof krijgen, chanteren de apen de pinguïn door te dreigen met foto’s van de pinguin zoenend met het poppetje naar buiten te brengen. Alsof het zo een echte maffiafilm is.

Het over-all is verhaal is vrij simpel en zoals het een Amerikaanse film betaamd zit er een morele boodschap in dat ook nu weer doet denken ‘moet dat nou weer’. Ja dus, en we nemen het voor lief want Madagascar Escape 2 Afrika is simpelweg een komische en prachtige animatiefilm geworden dat oud en jong slikt als zoete koek. Ook niet onbelangrijk is dat de dieren nog wel terug moeten naar New York, dus een deel drie zal er ook wel aankomen. Laat ze maar schuiven daar bij Dreamworks. They like to move it.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten